Een ONGEVAL of een SCHADE ... wat nu ?

Bent u betrokken bij een ongeval of leed of berokkende u schade bij een tegenpartij dan zijn er verschillende scenario's die u dient te volgen.

Hieronder meer informatie over de te volgen stappen.Verkeersongeval zonder gekwetsten

Wanneer u betrokken bent bij een verkeersongeval zonder gekwetsten dan vult u best altijd een Europees Aanrijdingformulier in. Dit doet u ook als u zelf met de fiets of te voet bent en betrokken raakt bij een aanrijding waarbij u schade oploopt. Van zodra één van de partijen kwetsuren oploopt tijdens het voorval dan moet u de politie bellen.

Als bestuurder van een motorvoertuig vult u de gegevens van het voertuig en de gegevens van uw verzekeringsbewijs in.

Als bestuurder van een fiets of voetganger vult u de gegevens van uw familiale verzekering in.

Het is dus aangeraden om dat polisnummer ook ergens op uw telefoon of in uw portefuille bij de hand te hebben wanneer u vaakt fietst.

Als fietser hebt u natuurlijk geen aanrijdingformulier bij de hand, dus vult u uw gegevens in op het aanrijdingformulier van de tegenpartij met een motorvoertuig.

Hebben jullie beiden geen formulier bij de hand, of hebt u een aanrijding met een andere fietser dan kan u dit formulier online invullen via deze link.

Het invullen van een aanrijdingsformulier bij een ongeval met motorvoertuigen zorgt altijd voor een snellere regeling ! Gaat u echter niet akkoord met : de getuigen, de kruisjes of de tekening op het aanrijdingsformulier dan mag u dit NIET ONDERTEKENEN ! In dat geval kan u 2 aanrijdingsformulieren invullen waarop u beide uw eigen versie schrijft ! 

Laat u nooit dwingen door de politie een aanrijdingsformulier te ondertekenen waarmee u niet akkoord gaat. U hebt ALTIJD het recht om een eenzijdig aanrijdingsformulier in te vullen !

 

Wij raden ALTIJD aan om foto's te nemen met uw telefoon van :

- hoe de voertuigen staan direct na het ongeval 

- uw schade

- de schade bij tegenpartij en zijn kentekenplaat

- zijn verzekeringsbewijs

 

 

 

 

Download
Europees aanrijdingsformulier
Europees Aanrijdingsformulier.pdf
Adobe Acrobat document 356.5 KB
Download
Constat Européen d'Accident.pdf
Adobe Acrobat document 366.0 KB

Online autoschade aangeven

Voor ongevallen in België met Belgische tegenpartij  kan u de app crashform gebruiken voor de online aangifte van uw schadegeval.

 

In het buitenland dient u de app Assisto te gebruiken.

 

Beide apps zijn verkrijgbaar in de appstore of google play store